DİŞ FİYATLARI
  • Dr. Sertaç KIZILKAYA

DİŞ FİYATLARI

143305

Diş tedavilerinde ödenecek ücretler bazen tedaviyi ertelememize neden olur. Diş fiyatları kişiye özel üretim olduğu için yüksek olmaktadır. Diş hekimi Sertaç Kızılkaya dan aldığımız bilgileri sizlere aktaracağımız bu yazıda estetik diş tedavi ücretleri ile birlikte cerrahi diş çekimi, gömük yirmi yaş dişi çekimi, diş kaplama çeşitleri hakkında da bilgiler aktaracağız. 

DİŞ TEDAVİ ÜCRETLERİ NE KADAR ARTTI?

2021 diş  tedavi ücretleri açıklandı. Daha önce İstanbul, Ankara, İzmir gibi iller ile Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Adıyaman, Trabzon illeri için uygulanan fiyat tarfesi ayrı ücretlendirilmekteydi. Diş hekimleri birlikleri ve odaları 2021 yılı diş tedavi ücretlerini yayınlamadan önce yaptıkları toplantı ile tek bir fiyat listesi açıklama kararı aldılar. Buna göre zaten arada yüzde 3-5 gibi bir fark olan iki fiyat listesi tek bir liste haline dönüşmüş oldu. 

Öte yandan devlet kurumlarında uygulanan diş tedavileri dışında sevk ile gerçekleştirilen diş tedavilerinde de SUT adı verilen fiyat tarifesi uygulanmaktadır. Asgari tavsiye edilen diş fiyat listesinden daha düşük fiyatların bulunduğu SUT liste fiyatları henüz kesinlik kazanmadı. 

Diş dolgusu, kanal tedavisi, diş çekimii, diş kaplaması, diş protezi, diş eti tedavisi gibi tek tek belirtilen listede önceki yıla göre yüzde 15-20 oranında bir artış söz konusu. Diş dolgusu iki türlü sınıflandırılmış . Amalgam dolgu ve kompozit dolgu. Kompozit dolgu ücreti 2021 yılı fiyatı 400 ₺ iken olarak açıklandı. Beyaz renkli diş dolgusu  veya lazer diş dolgusu olarak bilinen kompozit dolgu ışıklı dolgu olarak da isimlendirilebiliryor toplumda. Yapılacak diş dolgusunun yüzey sayısı ve deriinliği dolgu fiyatını etkileyen bir unsur tabi. Üç farklı  tanımlama var. Oklüzal dolgu dişin sadece üstünde küçük bir çürük olmasını ifade ediyor. İki yüzlü diş dolgusu MO veya DO olarak adlandırılan sınıflama ile tanımlanmakta. Dişin ön ve üst kısmı çürüdü ise Mo olarak adlandırılır. Dişin üst ve arka yüzü çürüdü ise veya eski dolgu sökülüp bu şekilde bir dolgu yapılıyor ise DO olarak isimlendirilmekte. 

DİŞ KAPLAMA FİYATLARI

Diş hekimlerinin uygulayacağı ağız ve diş sağlığı muayene ve tedavi ücret tarifesinde diş kaplamalar için ayrılan bölüme göz atalım . Bir önceki yılda diş kaplama ücretleri Veneer kuron (akrilik) 800 ₺ üzerine KDV eklendiğinde 864 ₺l olmaktdır. bu ücret 2021 yılı tarife fiyatında 1100 ₺ olarak belirlenmiş durumda. Günümüzde akrilik diş kaplama hiç yapılmamaktadır. Geçici diş kaplama olarak verilen fiyatlarda ise 1000 ₺ olan ücertin yine üzerine katma değer vergisi ilave edilmiş hali ile 1080 ₺ olarak belirlendiği açıklandı. Yüzde 20 oranında artış enflasyon etkisinin dışında döviz fiyatı yükselmelerinden de etkilenildiğini açıkça göstermekte. Diş Hekimlerinin klinik giderlerinin çoğu sarf malzeme. Yerli üretilen kaliteli bir diş sarf malzemesi nerede ise yok denilecek kadar az. Evet yerli implant var diye aklınıza geldi değil mi? Bu yazının ikinci bölümünde de yerli implant ile alakalı bilgileri bulabileceksiniz. 

YERLİ İMPLANT FİYATLARI

Gurur duyduğumuz gelişmeler de oluyor ülkemizde. Yeli implantlar da diş hekimleri olarak bizleri son derece memnun eden bir gelişme oldu. Son beş yılda Türk malı implant markaları büyük bir atılım yaptı. Önce İzmir de kurulan yerli implant fabrikası ardından İstanbul ve Trabzon ile devam etti. Kurulan bütün tesisler halen aktif olarak üretimlerine devam etmekte. Ne mutlu ki bu tesislerden hiçbirisi kapanmadı. Giderek gelişiyorlar. Bilim ve teknlojiye yapılan yatırımın desteklenmesi anlamıda bizler de yerli implant markalarına destek veriyoruz. Klinik olarak Türk malı implant markalarını kullanıyoruz. En çok kullandığımız markalar Nucleoss ve İmplance marka yerli implantlar. 

"Yerli malı Türkün malı herkes onu kullanmalı"

Klinik tecrübe ile hastaların yerli implantlara yönelme nedeni olarak fiyat avantajı sağlamak istediklerini görmekteyiz. Yaygın olarak düşünüldüğünde  implant fiyatı sanki yeli implant olduğunda ucuz olacak gibi düşünülüyor. Ancak 2021 yılının bu günlerinde implant fiyatlarına baktığımızda yerli implant fiyatlarıyla kaliteli Alman implant fiyatları arasında önemli bir fark olmadığını görüyoruz. Daha fazla araştırma geliştirme bütçesi olan ve bilimsel takipleri yapılan güvenli implantları öneriyoruz.

Makaleye Yapılan Yorumlar

Henüz Yorum Yapılmadı.


DOKTORA WHATSAPP'DAN SORU SORMAK İÇİN TIKLAYINIZDOKTORA WHATSAPP'DAN SORU SORMAK İÇİN TIKLAYINIZ