DİŞ YAPIMININ LABORATUVAR AŞAMASI
  • Dr. Sertaç KIZILKAYA

DİŞ YAPIMININ LABORATUVAR AŞAMASI

57692

Hekimin dikkatlice hazırlayıp ölçüsünü aldığı model laboratuvarda hazırlanır. Bilgisayara aktarılan model üzerinde planlama ve tasarım uygulanır. Hazırlanan diş üzerinde hatalar var ise bilgisayarda bu hataları görmek mümkündür. Özellikle paralellik ile ilgili sorunlarda bilgisayar çok doğru yönlendirme yapmaktadır. Laboratuvar yapılacak diş kaplamasının şeklini kalanlarına birleşme yerlerine ve rengini dikkate alarak tasarımını tamamlar. Karşı ateşte çiğneme için gerekli mesafe ve temas noktaları oluşturulur. Yan dişler ile kontak noktaları ayarlanır. 
Her bir aşama titizlikle yapılmalıdır. Aksi taktirde kullanım sırasında problem ortaya çıkar. Yeni bir diş kaplamasının kusursuz olmasını istemiyoruz. Kendi işimiz gibi fonksiyon yapacak ve estetiği sağlayacak bu diş kaplamalar uzun süre hizmet verecek şekilde planlanmalıdır. Gerek malzeme gerekse anatomik olarak üzerinde yeterli bilgi deneyim ve teknoloji kullanılan diş kaplamaları daha uzun süre  hizmet verirler. 

GEREKTİĞİNDE DİŞ KAPLAMASININ SÖKÜLMESİ

Farklı problemlerden dolayı diş kaplamalarını çıkarmak gerekebilir. Bu işlem için kuron sökücüler üretilmiştir. Kaplama kenarından kuvvet vererek kaplamayı dişten ayırmaya yarayan bu aletler dikkatli kullanılmadığında üzerinde kaplama bulunan kesik dişi kırabilirler. Bir kaplamayı söktürüp yenisini yaptırmak istediğinizde sadece üzerine vurarak çıkarılmaya çalışılırsa alttaki diş kırılabilir. Tecrübeli bir hekim önce kaplamayı tutan dişlerin hacmini kontrol eder. Kaç adet kaplama altında, kaç adet diş olduğunu ve kaplamanın kalınlığını değerlendirir. Dişeti kenarındaki kaplamanın durumuna göre kaplamayı nasıl çıkaracağını karar verir. 
Kanal tedavisi yapılması gerekiyor ise ve kaplamanın çıkarılması zor ise kaplamanın üzerinden açılan delik ile kanal tedavisi işlemi tamamlana bilir. Tıpkı kendi dişimize kanal tedavisi yapılıyor gibi açılan delikten dişin sinirleri alınarak kanalları genişleten hep doldurulabilir.

İşlem tamamlandıktan sonra açılan delik diş dolgusu ile kalıcı olarak kapatılır. Kaplamayı çıkarmak için yapılmış diş kaplamasının üzerinde oluklar açılarak kaplama kesilir. Bu işlem de alttaki dişe kadar yapılan kesim sayesinde kaplama ile diş birbirinden ayrılır. Uzun süren ve zahmetli olan işlem ekimin kaplamayı kesmek için kullandığı uçları fazla yıpratmasına ve maliyete neden olur. Yeni bir kaplama yapılmadan önce alttaki dişlere zarar vermeden diş kaplamasında sökülmesi gerekiyor ise tecrübeli bir hekim bunu sorun yaşatmadan gerçekleştirebilir. 

KAPLAMA DİŞİ ÇIKARMADAN ÖNCE!

Diş kaplaması çıkarılmadan önce hastanın bu kaplamayla mutlu olup olmadığı yaşadığı sorunlar, yeni yapılacak diş kaplaması ile ilgili istek ve beklentileri sorularak eski kaplama incelenir. Yeni yapılacak diş kaplaması için bu veriler rehber niteliği taşır. 
Örneğin hasta eski diş kaplamasından kısa ol olduğundan şikayet ediyorsa yapılacak yeni diş kaplaması eski kaplamanın boyutları dikkate alınarak daha uzun yapılabilir. Renk olarak aynı şekilde, daha açık veya koyu renk isteği olan hasta için bu değerlendirme yapılır.
Yenilenen işlem hastanın istekleri ve beklentileri bu şekilde kolayca sağlanmış olur. Yapılan kaplamada laboratuvarın kullandığı malzemeler dışında bilgisi dikkate ve yeteneği de büyük önem taşır. Başarılı işler yapan laboratuvarlar yaptıkları işler için daha yüksek fiyatlar talep ederler. Çünkü her insan emeğine saygı duyar ve daha iyisini yapabilmek için yenilikleri teknolojiyi takip etmek ister. Bu da para ile olmaktadır. İyi bir diş kaplama yaptırdığınızda yıllar içerisinde karşılığını fazlası ile aldığınızı göreceksiniz. 
 

Makaleye Yapılan Yorumlar

Henüz Yorum Yapılmadı.


DOKTORA WHATSAPP'DAN SORU SORMAK İÇİN TIKLAYINIZDOKTORA WHATSAPP'DAN SORU SORMAK İÇİN TIKLAYINIZ